Veelgestelde vragen over het Kingspan TEK® Bouwsysteem
12 Oct 2016Waar staat SIPS voor?
SIPS staat voor Structural Insulated Panel System, oftewel een systeem dat bestaat uit constructieve isolerende panelen. Door de combinatie van een binnen- en buitenblad met een kern van isolatie levert een SIP-bouwsysteem een ongekende sterkte en stijfheid op en is dit systeem voor zowel dragende als niet dragende wanden en daken te gebruiken.
SIPS is al jaren een bewezen standaard in landen zoals Amerika en Engeland. In Nederland is SIPS nog een vrij nieuwe bouwmethode maar sinds een aantal jaren neemt de vraag naar dit alternatieve bouwsysteem toe en wint deze slanke en duurzame bouwmethode steeds meer terrein ten opzichte van de traditionele bouwwijze’s.
Waaruit bestaat het Kingspan TEK® Bouwsysteem?
Het Kingspan TEK® Bouwsysteem bestaat uit constructief isolerende panelen die aan elkaar gekoppeld worden door geïsoleerde verbindingsveren. De combinatie van de sandwichopbouw van OSB/3 plaatmateriaal met een dikte van
15 mm en een harde polyurethaankern zorgen voor hoge thermische eigenschappen en een ontzettend sterk en slank bouwsysteem. Door de geïsoleerde verbindingsveer ontstaat een koudebrugarme en luchtdichte schil. Het
Kingspan TEK® Bouwsysteem is een prefab casco en leent zicht voor een nauwkeurige dimensionering en snelle oplevertijden.
Waarom kiezen voor Kingspan TEK®?
Met Kingspan TEK® bouwt u een woning voor de toekomst. Het biedt een basis voor energiezuinig of energieneutraal bouwen en kan voor zowel de gevel als het dak worden toegepast. Daarnaast is er voor de architect en opdrachtgever voldoende ruimte voor individuele vormgeving en kan dit nieuwe bouwsysteem projectgericht worden geproduceerd.
Kingspan TEK® biedt hoge isolatiewaarden met geringe diktes: met een minimale dikte van 142 mm wordt een Rc-waarde van 5.0 behaald en met 172 mm behaal je een Rc-waarde tot 7.0. Wat dit SIP-systeem uniek maakt is de geïsoleerde verbindingsveer die de panelen koppelt en een luchtdichte en koudebrugarme schil garandeert. Kingspan TEK® is een ontzettend slanke bouwmethode en levert tot wel 10% meer gebruiksvloeroppervlakte op t.o.v. traditionele systemen en houtskeletbouw. Daarnaast is het een prefab bouwmethode dat een snelle en voorspelbare oplevering garandeert en zorgt voor minimale faal-, afval- en arbeidskosten.
Voldoet het bouwsysteem aan het Bouwbesluit?
Het Kingspan TEK® Bouwsysteem is gecertificeerd met diverse keurmerken en attesten. Het
Kingspan TEK® Bouwsysteem heeft een KOMO-attest. Daarnaast heeft het systeem een SKH verklaring. Dit is een wettelijk en erkend bewijsmiddel dat het Kingspan TEK® Bouwsysteem voldoet aan de vermelde voorschriften uit het Bouwbesluit.
Hoe staat het met het duurzaamheidsaspect van Kingspan TEK®?
Als Kingspan TEK® zijn we in onze processen, vanaf de bedrijfsvoering tot aan de ontwikkeling en uitvoering van ons bouwsysteem, actief bezig met de milieulast en het duurzame aspect en kijken we kritisch naar de totale levenscyclus van het bouwsysteem. We hebben onafhankelijke partijen ons bouwsysteem laten beoordelen met als resultaat diverse ISO-certificeringen, een DUBOkeur®, Passive House Component en een PEFC-certificering. DUBOkeur® geeft weer dat het systeem tot de milieutechnische top binnen de getoetste toepassing hoort en daarom een duurzaam bouwen (DUBO) keuze is. Het Passive House Component bewijst dat het bouwsysteem voldoet aan alle eisen gesteld aan de bouw van een passiefhuis. Alle informatie over onze keurmerken staat op onze website onder ‘Kwaliteit & Certificering’.
Is een luchtdicht bouwsysteem wel gezond?
Bij een gezonde woning is een goede luchtdichting van essentieel belang. Door ongewenste luchtlekkages gaat energie verloren, treedt er eerder condensatie op wat nadelig is voor de constructie en kan de geluidsisolatie sterk verminderen. Door het toepassen van het Kingspan TEK® Bouwsysteem wordt een uitstekende luchtdichtheid, klasse 3 behaald.
Hoe kan ik een luchtdichte woning ventileren?
Luchtdichtheid en een goede ventilatie gaan hand in hand. Door uitstekende luchtdichte eigenschappen van het bouwsysteem is het van belang om een goed gecontroleerd ventilatiesysteem aan te brengen. Door een gecontroleerd systeem voor ventilatie aan te brengen wordt de binnenluchtkwaliteit in alle ruimten verzekerd en in combinatie met een gecontroleerd luchtvochtigheidssysteem kan dit een leefomgeving zonder huisstofmijt opleveren. Wij raden een mechanische ventilatie met warmte terug winning (WTW) aan. Deze systemen voeren gecontroleerd gezonde buitenlucht aan en door de functie van WTW wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en overgebracht op de toegevoerde lucht.
Is het bouwsysteem damp-open of dampdicht? En wat is het verschil met luchtdichtheid?
Het Kingspan TEK® Bouwsysteem is een damp-open bouwsysteem. Damp-open betekent dat de waterdamp in de lucht, tijdens het transport door een constructie, weinig weerstand ondervindt van de materiaallagen. Daardoor vindt er een gemakkelijke damptransport plaats. Bij een damp-open bouwsysteem is er geen gevaar voor het doorboren van een dampremmer en treden er geen problemen op zoals een inwendige condensatie. Bij een goede luchtdichtheid worden ongewenste luchtstromen via de constructie geblokkeerd. Bij een slechte luchtdichting heb je ongecontroleerd warmteverlies.
Hoe snel kun je bouwen met het Kingspan TEK® Bouwsysteem?
Door zijn prefab karakter is het mogelijk in een zeer kort tijdbestek een ruwbouw casco te bouwen. Ons bouwsysteem kan op maat gemaakt worden en geleverd op de bouwplaats. De plaatsing wordt gedaan door een gecertificeerde Bouwpartner. Bij deze methode wordt het ruwbouw casco van een gemiddelde woning door drie mensen in ongeveer 5 dagen geplaatst. De andere mogelijkheid is dat onze Bouwpartner het bouwsysteem in hun productielocatie samenstelt als complete elementen. In dat geval is de bouwdoorlooptijd met drie mensen nog maar twee dagen.
Daarnaast hoeft het prefab casco systeem niet te drogen en kan er na montage direct gestart worden met andere werkzaamheden aan de binnen- en buitenzijde van de woning. Dit biedt meer zekerheid in een snellere oplevering.
Hoe sterk is dit SIP-bouwsysteem?
De Kingspan TEK® panelen zijn opgebouwd uit 15 mm OSB/3 platen met een hoogwaardige harde isolatiekern. De OSB/3 bestaat uit drie lagen opgebouwde kunsthars gebonden geperste houtplaten uit gerichte houtschilfers. De bijzondere geometrie van de houtschilfers (lengte tot 160 mm) en de zeer hoge oriënteringsgraad in de vezelrichting van de deklagen zorgen voor uitstekende technische eigenschappen. De 15 mm OSB/3 platen worden tijdens het productieproces aan elkaar verbonden. Dit zorgt voor een ontzettend betrouwbare en sterke hechting.
Door de stijfheid en sterkte van de samengestelde panelen geeft dit een voorspelbare reactie op toegepaste belastingen. Niet voor niets worden er in gebieden met hevige weersomstandigheden zoals Japan en Noord-Amerika (stormen, orkanen e.a.) gebouwd met SIP-bouwsystemen.
Zijn er negatieve effecten op de gezondheid m.b.t. de isolatiekern en de OSB?
Kingspan TEK® bestaat uit een harde polyurethaankern. Deze kern is vezelvrij en dus kunnen er geen vezels vrijkomen in de binnenlucht. De panelen worden in een gecontroleerde productie-omgeving samengesteld en daardoor vindt er op de bouw geen chemische reactie plaats tussen de componenten en komen er ook geen stoffen vrij zoals methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI).
Formaldehyde is een kleurloos gas wat veel gebruikt wordt in cosmetica, meubelbekleding, lijmen en andere materialen. In natuurlijk onbehandeld hout zit Formaldehyde waardoor bij gebruik van hout zoals OSB deze waarde nooit lager kan liggen dan de altijd aanwezige natuurlijke waarde. Concreet is in OSB een minimaal gehalte van formaldehyde aanwezig. Deze genoemde waarde mag niet hoger zijn dan 8 mg HCHO/100 gram. De OSB/3 platen van
Kingspan TEK® hebben een minimale concentratie en een formaldehyde gehalte van < 2,0 mg/100 gram.
Heb je wel voldoende ontwerpmogelijkheden met een prefab systeem?
Prefab betekent dat voordat de montage op de bouw plaatsvindt, de panelen op productielocatie zijn geprefabriceerd. Deze SIP-panelen worden volgens de ontwerpspecificaties industrieel op maat gemaakt. Dit biedt de opdrachtgever en architecten voldoende mogelijkheden voor een eigen individuele vormgeving.
Kingspan TEK® is toepasbaar op de meest uiteenlopende ontwerpen en geschikt voor zowel vrijstaande woningen tot aan een rijtjeshuis. Onze Partners kunnen snel toetsen of een ontwerp haalbaar is in het bouwsysteem. Wanneer er in de beginfase van het ontwerp rekening gehouden wordt met een stramienmaat van 1220 mm dan zijn er nagenoeg geen afvalkosten en zaagbewegingen. Dit zorgt voor een economisch voordeel in vergelijk met andere bouwmethoden.
Uw ontwerp of offerte-aanvraag kunt u via Kingspan TEK® indienen en deze zal doorgestuurd worden naar 1 of indien gewenst meerdere Partners. Zij zullen dan vrijblijvend een advies of offerte uitbrengen.
Waarom werken jullie met Partners?
Kingspan TEK® is een innovatief bouwsysteem en genereert net wat meer bekendheid op de Nederlandse markt. Door samen te werken met geregistreerde en gecertificeerde Partners kunnen we de kwaliteit van dit bouwsysteem borgen en zorgen dat de voordelen optimaal benut worden zoals een koudebrugarme en luchtdichte schil. Ook biedt deze samenwerking een persoonlijke benadering en een hoge betrokkenheid bij ieder project.
Wat kost het Kingspan TEK® Bouwsysteem?
Per project wordt er gekeken wat de kosten zijn voor het toepassen van het prefab casco systeem. Op onze website hebben we een cost case uitgewerkt. In deze case zijn 3 type woningen uitgerekend. Bij zeer energiezuinige woningen is het toepassen van het Kingspan TEK® Bouwsysteem beduidend goedkoper. Bij een Rc-waarde van 5.0 ligt dit verschil ongeveer gelijkwaardig aan traditionele bouw of houtskeletbouw. In dit vergelijk is puur gekeken naar het bouwsysteem en niet naar de kostenvoordelen die het bouwsysteem oplevert door het kunnen toepassen van een lichtere fundering, de besparing door de snelle bouwdoorlooptijd en de tot wel 10% meer binnenruimte die dit systeem biedt.
Wat zijn de mogelijkheden voor de gevelafwerking?
Een nieuwe bouwmethode leent zich ook voor nieuwe manieren om de gevel af te werken. Er zijn vele mogelijkheden naast het traditionele metselwerk zoals steenstrips, stucwerk of geventileerde houten delen.